понеділок, 10 квітня 2023 р.

Вікторові Близнецю - 90

 
 
 
 
 

 
 
 
10 квітня виповнюється 90 років від дня народження Віктора Близнеця, одного з найяскравіших українських прозаїків, автора популярних творів для дітей. Народився Віктор Семенович у селі Володимирівці Компаніївського району на Кіровоградщині. дитячу літературу його привела не лише робота у дитячих видавництвах, а й, за словами дружини, враження дитинства, покликання душі - чистої і наївної. Малим хлопчиком дуже любив слухати розповіді батька. "Він був для нас першою книгою, першою школою, відкривав для нас землю батьків.
У доробку Віктора Семеновича є й твори для дітей, на писані за сучасними матеріалами. Особливу популярність здобула повість "Звук павутинки" (1969), перекладена кількома мовами. О. Гончар порівнював її з "Маленьким принцом" Сент- Екзюпері. Туга прощання з дитинством переплітається тут з інтонацією казки, поезією природи, зачарованістю всім живим, що оточує нас.
Фантастично-казковий елемент присутній і в інших творах письменника - повістях "Женя і Синько" (1974) та "Земля світлячків" (1979).
Незадовго до своєї смерті Віктор Близнець переклав сучасною українською мовою літопис "Повість минулих літ", що є головним джерелом знань про життя наших далеких предків.
У 1988 році письменникові посмертно було присвоєно звання лауреата літературної премії імені Лесі Українки, а в 2003 році Міжнародним освітнім фондом імені Ярослава Мудрого започатковано Літературну премію «Звук павутинки» імені Віктора Близнеця.





 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар