четвер, 7 березня 2024 р.

 





Національний тиждень читання поезії

16.03-2024 – 24.03.2024 рр

Тема тижня поезії 2024 – ДІМ

Гасло - «Ріки незмінно течуть до дому»

 

Назва заходу

дата

примітка

1

Поезія Духовного лідера народу - Тараса Шевченка»

16.03.2024

 

2

Виготовлення буклету з цікавими та захоплюваними фактами про День поезії

Протягом тижня

 

3

Тематична виставка «Поетична творчість рідного краю»

18.03.2024

 

4

Гадання на поетичній збірках улюблених поетів

19.03.2024

 

5

День перегляду та переслухування захоплюваного контенту про авторів Розстріленного відродження.

20.03.2024

 

6

Читання творів Лесі Українки

21.03.2024

 

7

Поетичний флешмоб, публікація  в соціальних мережах

Протягом тижня

 

 З 16 до 24 березня 2024 року проходитиме Всеукраїнська інформаційно-просвітницька тематична акція «Національний тиждень читання. Тиждень поезії».

Тема Тижня поезії – «дім», а гаслом став рядок із вірша Ірини Шувалової «Ріки незмінно течуть додому».

Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Завдяки темі «дім», яка лунатиме протягом Тижня поезії, акція підкреслить важливість дому для військових, які захищають наші домівки і водночас хочуть відчути тепло й затишок своїх рідних домівок, цивільних, які через війну змушені були переїхати в інші регіони України чи за кордон, людей, які залишилися на тимчасово окупованих територіях і чекають повернення додому – всіх українців, для яких дім тепер більше, ніж просто точка на мапі.

У рамках «Національного тижня читання. Тижня поезії» відбудуться обговорення поетичних творів, поетичні читання, вікторини, читацькі клуби, зустрічі з місцевими поетами тощо.

Організатори літературно-мистецьких заходів можуть позначити свої події на мапі активностей. Це допоможе створити єдиний інформаційний простір, де кожен зможе знайти близькі для себе події: читацькі зустрічі, воркшопи, лекції та інші заходи, що сприяють популяризації читання.

Мета акції – консолідувати українське суспільство навколо читання як життєвої стратегії. Організатор заходу – Державна установа «Український інститут книги».


 

Поезія залишається загадкою, ваблячи своїх читачів. В чому ж секрет? Поети , як чарівники - грають словами, а разом із тим - і нашими почуттями. А творчість поетів рідного краю взагалі неоціненна. Читаючи твори, ще більше розумієш красу і неповторність рідної землі, проймаємося філософією життєвої мудрості, вчимося бачити й відчувати дитячі мрії та почуття, берегти сімейні цінності.
Вірші читають учні 7 - 9 класів. Щурик Ярослав, Гришаєва Поліна, Вязнікова Олена.
#Ганнівський_ліцей
#Ріки_незмінно_течуть_до_дому
#Шкільна_бібліотека

 

Війна чорним лиховісним птахом увірвалась в мирне життя, понівечило його, покалічило, зруйнувало долі, смертоносно нависла над Україною. Серце кровоточить раною від скорботи, а душа сповнена туги за рідну землю.
На межі болю, горя, смерті опинилися українці. Війна розділила життя навпіл: мирне існування, а в ньому - побачення, кохання, квітування садів - світлий бік людського буття; інший - сповнений горя, сліз, українського народу. Саме ця думка закладена у збірці поетеси Ірини Небеленчук.
Вірш читає Стадник Уляна учениця 7 класу. Сіденко Валерія учениця 9 класу.

 

 16.04.2024   Поезія Духовного лідера народу - Тараса Шевченка»

 Зацвіла в долині , червона калина"

"Садок вишневий коло хати" 

"Тече вода з - під явора" 

 Поезія Кобзаря актуальна в будь-який час, проте зараз, коли росія напала на Україну та розпочала повномасштабну війну, Шевченка цитують буквально всі. Люди кажуть, очевидно, поет щось знав, оскільки в його віршах відчувається ненависть до росії та москалів, і любов до України. Вірш читає учениця 5 класу Яворська Василина.


 
Український інститут книги з 16 до 24 березня 2024 року проводить Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку тематичну акцію «Національний тиждень читання. Тиждень поезії». Розпочали цей день із поезією Духовного лідера народу - Тараса Шевченка. Читає учениця 7 класу. Вязнікова Олена вірш "Учитись брати мої".

 
 
 
 



Довгі 14 років Шевченко не був в Україні, а в 1843 році йому випала нагода відвідати рідні місця. Побачене вжахнуло поета. «Скрізь був і скрізь плакав», — писав він українському письменникові Кухарчуку. Скрізь, де був, Шевченко побачив справжнє пекло: страшні злидні, каторжну працю, безправ’я селян, зруйновані святині; панство, яке зовсім не переймалося проблемами народу. Повернувшись із подорожі Україною, Кобзар пише поему «Сон», у якій змальовує тяжке життя покріпачених селян, жахіття Сибіру, який став місцем заслання засуджених, сваволю поміщиків та уряду на чолі з Миколою I. Автор твору повстав сам проти найсильніших світу цього, піддав гострій критиці всю систему самодержавного-кріпосницького ладу в особі царя та їх придворних.
Читає Гайнутдінова Дарія учениця 9 класу.

Немає коментарів:

Дописати коментар